Ημερίδα 28-05-2016 “Σύγχρονες παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις: Η πρόκληση της συνεργασίας”

Ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Παναγής, Διευθυντής Σπουδών του νέου Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης “Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις” και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στην ημερίδα Σύγχρονες παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις: Η πρόκληση της συνεργασίας η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00 στην αίθουσα “Παντελής Πρεβελάκης”- Ωδείο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Οι εξαρτήσεις είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με ποικίλες ψυχολογικές, κοινωνικές και ιατρικές πτυχές. Αποτελεί αναμφίβολα μια κοινωνική πρόκληση που τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν αφορά μόνο τα άτομα πού κάνουν κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και την οικογένειά τους, τους εργασιακούς/εκπαιδευτικούς χώρους αλλά και ολόκληρη την κοινότητα και κοινωνία μας.  Για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που συσχετίζονται με τις εξαρτήσεις έχουν δημιουργηθεί υπηρεσίες και προγράμματα παρέμβασης σε πολλές περιοχές της χώρας.  Η ραγδαία εξάπλωση του φαινόμενου απαιτεί την άρτια μεταπτυχιακή εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, ψυχολόγων, ιατρών, κοινωνιολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την στελέχωση των υπαρχόντων υπηρεσιών αλλά και για την καλύτερη επιστημονική μελέτη και σε βάθος κατανόηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών.  Παράλληλα, είναι διαπιστωμένη η ανάγκη για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους επιστήμονες που στελεχώνουν ή πρόκειται να στελεχώσουν δομές και φορείς που ασχολούνται με την πρόληψη και θεραπεία των εξαρτήσεων. Παρόλα αυτά, κατά την παρούσα χρονική περίοδο δεν υφίσταται οποιοδήποτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο συγκεκριμένο πεδίο στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις» το οποίο θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2016 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τη συνεργασία του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και στοχεύει να παρέχει την εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για την επαρκή επαγγελματική-επιστημονική ενασχόληση με το χώρο των εξαρτήσεων μέσα από ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο ένα συμπαγές θεωρητικό υπόβαθρο, όσο και ευκαιρίες για την πρακτική εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πρόληψη και παρέμβαση.

Στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00 στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου έγινε η επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος, ενώ υπογράφτηκε και σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθόςο οποίος σημείωσε την σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας, η οποία, όπως τόνισε ενισχύσει την παρέμβαση του κοινωνικού κράτους και θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τους εξαρτημένους από ουσίες ανθρώπους. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής κ. Ζώρας αναφέρθηκε στην παράδοση που έχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην οργάνωση μεταπτυχιακών, ενώ τόνισε ιδιαίτερα το πόσο πρωτοποριακό είναι το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που εντάσσει στους κόλπους του και τον ΟΚΑΝΑ, μια στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος επιχειρεί να ανοιχτεί και να έχει δράσεις και σε άλλους εθισμούς πέραν των κλασικών ναρκωτικών. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ αναφέρθηκε στην ιστορία, τους στόχους και τις δράσεις του ΟΚΑΝΑ, ενώ ιδιαίτερη μνεία στα ψυχοκοινωνικά προγράμματα του Οργανισμού έγινε μέσα από την παρουσίαση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτόπουλου.  Παράλληλα έγιναν σημαντικές επισημάνσεις για τις εξαρτήσεις από ειδικούς. Ο Καθηγητής κ. Παναγής αναφέρθηκε στις βιολογικές διαστάσεις του εθισμού και πώς αυτές σχετίζονται με την πρόληψη και τη θεραπεία, ενώ ο Καθηγητής κ. Μουζάς μίλησε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας στα θέματα των εξαρτήσεων που έχουν να κάνουν με το κάπνισμα και το αλκοόλ, ώστε αφενός να μπορούν να αναγνωρίσουν αρχικά το πρόβλημα και στη συνεχεία να το αντιμετωπίσουν. Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη των παρεμβάσεων ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τα θέματα αυτά. Ο Καθηγητής κ. Τζανάκης στην ομιλία του υποστήριξε ότι οι Κρητικοί είναι οι πλέον μανιώδεις καπνιστές σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινωνικών παρεμβάσεων εκ μέρους του Πανεπιστημίου.